Opdag og omfavn dine skygger

Har du hørt, at de mennesker du møder, alle er spejle af dig selv? Dem, der især irriterer dig, og dem, du i særlig grad fascineres af, spejler sider af dig, der er skubbet ned i skyggen. Det er egenskaber, som du ikke vedkender dig – ikke vil eje.

Vores kultur er dualistisk. Vi definerer egenskaber gennem deres modsætning: varm – kold, kærlig – ukærlig, kreativ-forudsigelig osv. Som børn bliver vi socialiseret ind i familie og samfund. Vi lærer hurtigt, at der er noget, der giver point, og der er andet, der ikke er ønsket. Fordi vi er helt afhængige af de voksnes sympati, er det livsnødvendigt for os, at vi ser os selv med ønskede egenskaber og skubber det uønskede ud af bevidstheden.

Det har store omkostninger at afvise dele af os selv som uacceptable. De fortrængte dele har energi og vil stikke deres ansigt frem, når vi mindst venter det. Hvis du er en, der ikke må begå fejl, er dit liv spændt op på at være fejlfri. Hvis du vil stå ved, at du tager fejl ind imellem, bliver du mere hel. Du kan rumme det korrekte og det fejlbehæftede uden at gå i spåner.

At blive voksen og moden handler i høj grad om at tage stillig til vores indlærte mønstre og bibeholde det, vi finder værdifuldt, mens vi gerne vil aflægge os det, som vi ikke synes om. Jeg vil anbefale, at du frigør dig fra at dømme nogle af dine egne egenskaber. Kender du din egen grådighed? Den er menneskelig. Den behøver ikke fylde hverken det hele eller det halve, hvis du altså vil vedkende dig den. Den giver faktisk dit liv mere farve.

Den følelsesmæssige side i mange konflikter hænger sammen med, at vi tager afstand fra egenskaber hos den anden. Hvis vi bliver i stand til at se, at vi selv rummer det samme, bliver vi meget mere accepterende. Og når andre mennesker mærker vores accept, bliver de ofte en bedre udgave af sig selv. De føler sig ikke udfordret på deres selvværd.

 

Foredraget udfolder skyggebegrebet, og der vil være øvelser og dialog, der støtter dig i at se og integrere din egen skygge. Du kan blive mere fri, hvis du vil det.

Dette foredrag findes både som et almindelig foredrag og som en workshop.